Skip to main content

Ο ψυχίατρος Βίκτορ Φρανκλ μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου για νόημα ζωής και τη σημασία της μεταλαμπάδευσης ιδανικών στους νέους μέσα από το προσωπικό παράδειγμα των ενηλίκων.

Ο Βίκτορ Φρανκλ (1905 – 1997) ήταν Αυστριακός ψυχίατρος, φιλόσοφος, συγγραφέας και επιζών του Ολοκαυτώματος. Πέρασε τρία χρόνια σε τέσσερα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν ο ιδρυτής της Λογοθεραπείας, μιας σχολής ψυχοθεραπείας, που περιγράφει την αναζήτηση νοήματος ζωής ως τη βασική ανθρώπινη κινητήρια δύναμη. Η ονομασία προέκυψε από την ελληνική λέξη λόγος, που ο Φρανκλ τη χρησιμοποίησε με την έννοια του «νοήματος». Η Λογοθεραπεία αποτελεί μέρος των θεωριών της υπαρξιακής και ανθρωπιστικής ψυχολογίας.

Ο Φρανκλ εξέδωσε 39 βιβλία. Το αυτοβιογραφικό «Αναζητώντας νόημα ζωής και ελευθερίας σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης», που έγραψε μέσα σε 9 μέρες, έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Μέσα σε αυτό αποτυπώνει τις εμπειρίες του στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και μας εισάγει στις βασικές αρχές της θεωρίας του.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.