– Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη εξαρτημένων (ενηλίκων) από παράνομες (ναρκωτικά), νόμιμες (αλκοόλ) και συνταγογραφούμενες ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς και εξαρτημένων από
συμπεριφορικές εξαρτήσεις με στόχο την απεξάρτηση και κοινωνική τους ένταξη.
– Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη συγγενών και συντρόφων ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από φαρμακευτικές και συμπεριφορικές εξαρτήσεις.
– Η εκπαίδευση των πρώην εξαρτημένων-μελών των προγραμμάτων σε μια σειρά τομέων με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας επανένταξης τους.
– Η υποστήριξη και η εκπαίδευση εξαρτημένων, συγγενών τους και ανθρώπων με άλλα ζητήματα υγείας στην έννοια και στις πρακτικές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και στη μεθοδολογία δημιουργίας ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας.
– Η εκπαίδευση φοιτητών και λειτουργών υγείας στις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων, την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας, καθώς και σε νέους ρόλους εμψύχωσης και περιφερειακής υποστήριξης πρωτοβουλιών των πολιτών.
– Η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών των τοπικών κοινωνιών στη φιλοσοφία και τις πρακτικές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας.
– Η πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και των άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης με άξονα τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας, καθώς και μέσα από δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού σε γενικό πληθυσμό με στόχο την κοινοτική / πολιτισμική ανάπτυξη των επιμέρους κοινοτήτων.
– Η έρευνα δράσης για τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.