Skip to main content

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος έχει σχεδιαστεί ένας κύκλος προβολών ντοκιμαντέρ και ανοιχτών συζητήσεων με θέματα που αφορούν τις πολιτικές υγείας στα νεοφιλελεύθερα κράτη, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα όπως η εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες, τα ζητήματα αναπηρίας, ψυχικής υγείας και άλλα.

Προβολές κάθε Παρασκευή στις 20:00 στο χώρο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων (Γιαμπουδάκη 39 & Ρενιέρη, περιοχή δικαστηρίων).
Είσοδος Ελεύθερη.

15/03/2013
Τα ναρκωτικά κάνουν καλό στην πολιτική (Σ. Κούλογλου): Μια αναδρομή στην ιστορία των ναρκωτικών τον 20ο αιώνα και τη χρήση τους για πολιτικές σκοπιμότητες.

22/03/2013
Ναρκωτικά: Από την ηρωίνη στο ecstasy (Σ. Κούλογλου): Πολιτικές αντιμετώπισης της εξάρτησης από ουσίες στην Ελβετία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Ποια η αποδοτικότητά τους και ποια συνταγή ακολουθεί η Ελλάδα;

29/03/2013
Οι επιζώντες (Σ. Ψυλλάκης): Άνθρωποι με ψυχιατρική εμπειρία μιλούν για τη ζωή τους, τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων και το βίωμα της ισόβιας φυλάκισης που χτίζει η ψυχιατρική διάγνωση, αλλά, και για τη δυναμική των κινημάτων αυτοβοήθειας.

05/04/2013
Ο λόγος των αποκλεισμένων (Γ. Κεραμιδιώτης): Καταγράφεται επί 10 μήνες ο λόγος των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων μέσα από το μάθημα του Κοινωνικού Αποκλεισμού του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

12/04/2013
Ανάπηρη Πόλη (Κ. Βαξεβάνης): Άνθρωποι σε αναπηρικό καρότσι μεταφέρουν τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και πρόσβαση σε μια κοινωνία φτιαγμένη για αρτιμελείς.

19/04/2013
Sicko (M. Moore): Το αμερικανικό σύστημα υγείας στα χέρια των ιδιωτικών εταιριών. Η αποσάθρωση των πολιτικών υγείας στις ΗΠΑ και η σύγκρισή τους με τα δημόσια συστήματα υγείας άλλων κρατών.

Η συνοδευτική φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα www.terramedia.co.uk.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.