Skip to main content

Με την έναρξη του καλοκαιριού, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σφάκας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σφάκας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έξω Μουλιανών, πραγματοποίησαν συμμετοχικές δράσεις για παιδιά που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, στις 30/6, πραγματοποιήθηκε θερινή προβολή παιδικής ταινίας στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Σφάκας και μια βδομάδα αργότερα, στις 07/7, παράσταση με τα «Παιχνίδια του Κόσμου» στα Έξω Μουλιανά. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες των γύρω χωριών παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση των δράσεων.

Βασικό άξονα συνεργασίας των παραπάνω φορέων και μελών της τοπικής κοινότητας αποτέλεσε η κοινή ανάγκη για δημιουργία συνθηκών συνάντησης μεταξύ παιδιών και ενηλίκων και η συλλογική ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες στις περιοχές της επαρχίας Σητείας.

Η δράση αυτή αποτελεί μία από τις δράσεις που πραγματοποιεί το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας στο πλαίσιο της πρόληψης των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα. Στόχος αυτών αποτελεί η ενεργοποίηση της τοπικής κοινότητας για την υλοποίηση δράσεων που βασίζονται στις ανάγκες της, προάγοντας την ενεργό συμμετοχή, την συμπερίληψη και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μελών της.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.