Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας θα πραγματοποιήσει κύκλο σεμιναρίων με τίτλο: «Μύθοι και αλήθειες γύρω από το πρόβλημα της εξάρτησης. Ο αντίκτυπος του στο κοινωνικό σύνολο και οι τρόποι αντιμετώπισης του.»

Ο κύκλος των σεμιναρίων απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Σε όλους τους συμμετέχοντες / ούσες θα δίνεται επικουρικό εκπαιδευτικό υλικό με μορφή σημειώσεων ή άρθρων καθώς επίσης και βεβαίωση παρακολούθησης. Οι θεματικές που θα προσεγγιστούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου είναι οι εξής:

  • Ορίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος μέσα από τη διαχρονική εξέλιξη του.
  • Παρουσίαση των σύγχρονων δεδομένων για την εξάρτηση από παράνομες ουσίες (ναρκωτικά), νόμιμες ουσίες (αλκοόλ), τζόγο και διαδικτυακό παιχνίδι.
  • Συζητώντας για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
  • Ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε τρεις εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Τρίτη στις 18.00- 20.00, αρχής γενομένης από την Τρίτη 4/2. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα είναι μεγαλύτερος των είκοσι ατόμων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος κύκλος σεμιναρίων, με την ολοκλήρωση του παρόντος κύκλου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για την καλύτερη προετοιμασία των σεμιναρίων είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 31/1 στο τηλέφωνο του προγράμματος (2410233332) ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: larisa@selfhelp.gr

Τα σεμινάρια -η συμμετοχή στα οποία είναι δωρεάν- θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.