Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων [Π.Π.Α. Χανίων] του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έλαβε μέρος στο 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας Χανίων.
Τα μέλη και οι εργαζόμενοι του Π.Π.Α. συμμετείχαν ενεργά, κατασκευάζοντας πανό για την εκδήλωση και παρέχοντας την υποστήριξή τους σε οργανωτικά και πρακτικά ζητήματα.
Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα μία ομιλία-συζήτηση με τίτλο: «ΛΕΡΟΣ. Μια ζωντανή αμφισβήτηση της κλασικής ψυχιατρικής», που άσκησε ιδιαίτερη έλξη και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου πλήθους παρευρισκομένων.
Ομιλητές ήταν δύο πρωτοπόροι ψυχίατροι που με το έργο τους συνέβαλλαν καθοριστικά στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων: ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, τ. Διευθυντής του 9ου ψυχιατρικού τμήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και ο Γεώργιος Κοκκινάκος, τ. Διευθυντής του ΚΨΥ Χανίων και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου ΚΟΙΣΠΕ Χανίων. Τη συζήτηση συντόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας και τ. αναπ. Καθηγητής του ΑΠΘ ψυχίατρος Φοίβος Ζαφειρίδης.
Κεντρικό θέμα στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, αποτελούσε η επιστροφή στην εμπειρία της Λέρου, στο πώς κατασκευάστηκε αυτό που ονομάστηκε «Λέρος» και πώς έγινε δυνατός ο ριζικός μετασχηματισμός του. H συζήτηση αυτή πέρα από μια χρήσιμη αναδρομή σε μια από τις πιο βάρβαρες εκδηλώσεις των κυρίαρχων ψυχιατρικών αντιλήψεων, είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη για την κατανόηση, των νέων εξωραϊσμένων μορφών, που παίρνουν οι ίδιες καταδικασμένες αντιλήψεις. Όταν ο απανθρωποποιητικός ιδρυματικός εγκλεισμός αντικαθίσταται από την νεοφιλελεύθερης κοπής κοινωνική και θεραπευτική εγκατάλειψη. Όταν ο «αόρατος», πίσω από τα τείχη του ασύλου, έγκλειστος, βγαίνει από αυτό για να ξαναγίνει «αόρατος» μέσα στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Όταν η ψυχιατρική, όλο και πιο στενά εγκλωβισμένη σ’ ένα βιολογικό αναγωγισμό και υπό τη χειραγώγηση των φαρμακοβιομηχανιών, εξακολουθεί, όλο και πιο πολύ να «χάνει τον άνθρωπο πίσω από τα συμπτώματα» και τα ταξινομικά συστήματα.
Η «Λέρος», που υπήρξε ταυτόσημη της ψυχιατρικής βαρβαρότητας και του εγκλεισμού, εξακολουθεί να υπάρχει και είναι μπροστά μας. Και αυτό την καθιστά μοναδική αφετηρία διαρκών αναζητήσεων και προβληματισμών.
Πέραν αυτής της εκδήλωσης το [Π.Π.Α. Χανίων] οργάνωσε και τις 2 ημέρες του φεστιβάλ δημιουργικά εργαστήρια με τα «Παιχνίδια του κόσμου», ξύλινα δηλαδή παραδοσιακά παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Η δράση απευθύνθηκε στους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ και στους γονείς τους σε μια προσπάθεια προώθησης της επικοινωνίας, διάδοσης του παιχνιδιού ως μέσου εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε πρακτικές ανακύκλωσης.
Βίντεο Ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=2rWkH4fU6aI