Skip to main content

Την Πέμπτη 20 Μαΐου οι γυναίκες – μέλη και εργαζόμενες – του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πάντα επίκαιρη συζήτηση με επίκεντρο τη γυναίκα και συγκεκριμένα τη σεξουαλική παρενόχληση και συναίνεση. Ο φεμινισμός, η συναίνεση, η σεξουαλική παρενόχληση, η αλληλεγγύη, ο/η θύτης και το θύμα είναι κάποιες από τις έννοιες που προσπαθήσαμε να ορίσουμε, να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε μέσα από τις εμπειρίες τις καθεμίας μας.

Η συζήτηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το κέντρο Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της γυναικείας ομάδας του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης.

Οι εισηγήτριες Βιργινία Ξυθάλη ( Ψυχολόγος, Υπεύθυνη επιμορφώσεων του κέντρου Διοτίμα) και Βίλυ Χατζηγιάννη (Συντονίστρια ομάδας κέντρου Διοτίμα στη Θεσσαλονίκη, Νομικός), εισήγαγαν τους βασικούς άξονες της κουβέντας, φρόντισαν να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όλες τις συμμετέχουσες και έδωσαν χρόνο για να συζητηθούν όλοι οι προβληματισμοί που προέκυψαν κατά τη διάρκεια.

Τις ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο μέλλον με νέες αφορμές που θα προκύψουν.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.