Skip to main content

Την Κυριακή 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας ημέρα δράσεων ενάντια στην ενδοσχολική βια. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας SitiaMomsUnite, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων και φορέων της πόλης.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που πραγματοποιεί στην πόλη, συνδιοργάνωσε και συμμετείχε στην εκδήλωση με τα «Παιχνίδια του Κόσμου», καθώς και με μια ομιλία για τη συλλογική δράση και για το πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει απάντηση για την πρόληψη ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στο χώρο του σχολείου, ένα από τα οποία είναι η ενδοσχολική βία.

Στην ομιλία, στην οποία συμμετείχε ως ομιλήτρια και η εκπαιδευτικός Μαρία Μαντζίλα, έγινε συζήτηση πάνω στο ζήτημα με γονείς και εκπαιδευτικούς, με έμφαση στην αξία του διαλόγου και στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στη σχολική κοινότητα μέσα από τη συλλογική δράση.

Στις δράσεις («Παιχνίδια του Κόσμου», Ποδοσφαιρόμπικ, Παιχνίδι Κατάσβεσης, Εργαστήρι αφήγησης βιβλίου, Δημιουργία animation) συμμετείχαν με ζωντάνια κι ενθουσιασμό πολλά παιδιά, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα SitiaMomsUnite για τη συνεργασία, καθώς και όσους βοήθησαν στη διοργάνωση και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης: το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας, την Ακαδημία Ποδοσφαίρου ΝΙΚΗ Σητείας, τον Σητειακό Αθλητικό Όμιλο Στίβου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, την ΕΔΕΑΚ, τη συγγραφέα Κατερίνα Τσούκη, την εκπαιδευτικό Μαρία Ματζίλα, τον Ματθαίο Μαρκάκη και την Promotion Διαφημιστική.

 

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.