Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και βασικός άξονας λειτουργίας του είναι η στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ. Επιπλέον, το πρόγραμμα συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια με την «Πρωτοβουλία Γονέων & Φίλων Νέων με Αυτισμό» που βασικό στόχο έχει την ανάπτυξη δράσεων για την αυτονομή διαβίωση νέων με νοητική στέρηση και αυτισμό. Πέρα από αυτά, βασικοί άξονες της φιλοσοφίας τόσο του προγράμματος όσο και της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχή και συνεργασία τους με φορείς/συλλόγους/συλλογικότητες/πολίτες των Χανίων για τον σχεδιασμό δράσεων που προάγουν την υγεία και αίρουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον ρατσισμό.

Στα πλαίσια των δράσεων αυτών και με αφορμή τον ερχομό 500 προσφύγων στην πόλη των Χανίων το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών συμμετέχει στην συνδιοργάνωση δράσεων στήριξης για τους πρόσφυγες που πρόκειται να έρθουν.

Για κάποιους από τους συμπολίτες μας η έλευση των προσφύγων μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη μιας υγειονομικής βόμβας, την αύξηση της εγκληματικότητας ή ακόμα και την μείωση της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου. Για εμάς,ωστόσο, αποτελεί μια αφορμή να ανάδειξης/απόδειξης της ανθρωπιάς και της αλληλέγγυας στάσης μας σε ανθρώπους των οποίων οι ζωές τώρα δοκιμάζονται. Αποτελεί ,επιπλέον, μια απόδειξη ότι στη μνήμη μας έχουν καταγραφεί οι ιστορίες προφυγιάς και μετανάστευσης των παππούδων μας και ότι η κοινωνικοοικονομική και πολιτισμική κρίση της χώρας μας δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει εφαλτήριο ρατσιστικών συμπεριφορών. Στο πρόγραμμα, αφενός μεν επειδή δουλεύουμε με ανθρώπους που σε καθημερινή βάση υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό και αφετέρου επειδή συνεργαζόμαστε με την «Πρωτοβουλία Γονέων & Φίλων Νέων με Αυτισμό», νέοι που επίσης υφίστανται κοινωνική περιθωριοποίηση, θεωρούμε αυτονόητη τη συμβολή μας στην κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.

Το πρόγραμμα και η «Πρωτοβουλία Γονέων & Φίλων Νέων με Αυτισμό» σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συλλογικότητες που συμμετέχουν στο κάλεσμα θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν α) ανοιχτές δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, β) ένταξη των παιδιών των προσφύγων σε σχολεία των Χανίων και γ) πιο ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης . Άλλωστε, για εμάς η ανθρώπινη και αλληλέγγυα στάση, η παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας, η διεκδίκηση της αξιοπρέπειας και η ανάπτυξη και στήριξη συλλογικών δράσεων σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρότασης που οφείλουμε να κάνουμε σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης καθώς αποτελούν βασικές οδούς υπέρβασης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.