Skip to main content

Θέσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά) στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας θεωρεί ότι η εξάρτηση* από ναρκωτικά και αλκοόλ δεν αποτελεί αυθύπαρκτη νόσο, αλλά σύμπτωμα δυσμενούς κοινωνικής συνθήκης. Με βάση αυτή τη θέση θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης στους χώρους φιλοξενίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά, εάν δεν ληφθεί υπόψη η συνθήκη ζωής αυτών των ανθρώπων.

Παράγοντες που δημιουργούν ψυχοπιεστικές συνθήκες όπως ο εγκλωβισμός, η έλλειψη ελευθερίας, αξιοπρέπειας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι μια παρέμβαση που δεν θα αναδεικνύει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν οι πρόσφυγες θα είναι συμπτωματική και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση της εξάρτησης στον πληθυσμό των προσφύγων.

Η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να στοχεύει αφενός στην άμεση βοήθεια των εξαρτημένων και στην βελτίωση των συνθηκών ζωής, και αφετέρου στη στήριξή τους στο βασικό τους πρόταγμα για ελευθερία.

*Το πρόβλημα της εξάρτησης χρησιμοποιείται στο κείμενο παραδειγματικά και παρεπιπτόντως. Στη θέση της εξάρτησης μπορεί κάλλιστα να μπει η κατάθλιψη, η απόγνωση, η έλλειψη νοήματος, η αφαίρεση της αξιοπρέπειας, αλλά και κάθε λογής ψυχικά -και όχι μόνο- προβλήματα που παράγουν ο πόλεμος, ο εγκλωβισμός, η καταστολή, η ανελευθερία

Δράσεις υποστήριξης προσφύγων με πρόβλημα εξάρτησης – εκπαίδευση εργαζόμενων σε κέντρα φιλοξενίας σε σχέση με την εξάρτηση και την αυτοβοήθεια

Με βάση τις παραπάνω θέσεις και ύστερα από αίτημα εργαζόμενων σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας πραγματοποιεί δράσεις υποστήριξης προσφύγων με πρόβλημα εξάρτησης.

Η παρέμβαση του Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων βασίζεται στους εξής άξονες:

  • Στον προσδιορισμό των αναγκών των προσφύγων σε σχέση με το πρόβλημα της εξάρτησης
  • Στο σχεδιασμό δράσεων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με την συμμετοχή των ίδιων των ενδιαφερομένων
  • Στη συμμετοχή προσφύγων με εξάρτηση στα πλησιέστερα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας
  • Στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας. Η ενημέρωση αυτή είναι σημαντική δεδομένου ότι τέτοιες ομάδες λειτουργούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης άρα οι ενδιαφερόμενοι πρόσφυγες θα μπορέσουν να διασυνδεθούν με αυτές σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης συνεχίσουν την ζωή τους
  • Στη συνεργασία με το προσωπικό και τους εθελοντές που εργάζονται στους χώρους φιλοξενίας

Παράλληλα, σχεδιάζει κύκλο εκπαίδευσης σε εργαζόμενους στα κέντρα φιλοξενίας όσον αφορά στη φύση και αντιμετώπιση της εξάρτησης και στην έννοια και τις πρακτικές της αυτοβοήθειας.

 

Φωτογραφία: Γιάννης Μπεχράκης/Reuters

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.