Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας αναπτύσσει με συστηματικό τρόπο παρεμβάσεις πρόληψης της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Οι παρεμβάσεις αυτές βασίζονται στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της Ψυχολογίας (με έμφαση στην Κοινοτική Ψυχολογία) και της Παιδαγωγικής. Οι παρεμβάσεις ανήκουν σε αυτό που ονομάζει στα κείμενα του ο Φοίβος Ζαφειρίδης τρίτη γενιά προγραμμάτων πρόληψης και θέτουν στο επίκεντρο της παρέμβασης τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνίων στις οποίες απευθύνονται. Βασική μεθοδολογία υλοποίησης των παρεμβάσεων είναι η έρευνα δράσης, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι οι αρχές του συμμετοχικού σχεδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η εισήγηση στην 11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης της κ. Δήμητρας Γαβριηλίδου, Ψυχολόγου, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και άλλων Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, Υπεύθυνης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και της κ. Εύης Αδαμοπούλου, Ψυχολόγου, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και άλλων Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, Υπεύθυνης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη σχετική εισήγηση στο YouTube.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.