Skip to main content

Αρχής γενομένης από το 2014 μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας οργανώνει και πραγματοποιεί δυο διακριτούς κύκλους εκπαίδευσης στο πεδίο των εξαρτήσεων που απευθύνονται σε φοιτητές, κοινωνικούς επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας και άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες. Από αυτούς, ο 1ος είναι ένας αυτόνομος κύκλος θεωρητικής εκπαίδευσης, διάρκειας 30 ωρών, που έχει εισαγωγικό χαρακτήρα και λειτουργεί προπαρασκευαστικά για το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Προγράμματος στο πεδίο των εξαρτήσεων. Ο 2ος αποτελεί μια καλά δομημένη εκπαιδευτική πρόταση ετήσιας διάρκειας που περιλαμβάνει σεμινάρια θεωρητικής εμβάθυνσης 80 ωρών και πρακτική άσκηση 500 (τουλάχιστον) ωρών στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Στο πλαίσιο των παραπάνω πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

Στις 24-25 Φεβρουαρίου 2018 ξεκίνησε ο 5ος κύκλος εκπαίδευσης με το 1ο διήμερο θεωρητικό σεμινάριο εμβάθυνσης. Στη διάρκεια του διημέρου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε δυο ειδικές θεματικές ενότητες εκ των οποίων η πρώτη αποτελούσε μια εισαγωγή στις κριτικές προσεγγίσεις του φαινομένου της εξάρτησης και η δεύτερη εστιαζόταν στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και στη σύνδεσή του με την όξυνση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Στις 21-22 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε το 2ο διήμερο θεωρητικό σεμινάριο εμβάθυνσης με θέμα «Η παγκοσμιοποίηση του φαινομένου της εξάρτησης και η κρίση του κυρίαρχου επιστημονικού παραδείγματος».

Μεταξύ των δυο διημέρων πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδευτικές συναντήσεις εισαγωγικού χαρακτήρα (10 & 11 Μαρτίου 2018 και 14 & 15 Απριλίου 2018) στις οποίες συμμετείχαν 16 άτομα.

Επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δράμα, Χανιά και άλλες πόλεις της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις στο χώρο του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης».

Ο επόμενος εισαγωγικός κύκλος θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.