Skip to main content

Την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας βρέθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σητείας, πραγματοποιώντας συζήτηση σχετικά με το φαινόμενο της εξάρτησης και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Εκπαιδευόμενοι, εκπαιδευόμενες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν προηγουμένως και να απευθύνουν προς τις εργαζόμενες του προγράμματος ερωτήματα που τους γεννήθηκαν σχετικά με το φαινόμενο της εξάρτησης, βάσει των οποίων προσαρμόστηκε η συζήτηση.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ενημέρωση της κοινότητας του σχολείου για την ιστορική εξέλιξη του φαινομένου και τις διάφορες εκφάνσεις του, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Στη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό/ πολιτισμικό  χαρακτήρα του φαινομένου της εξάρτησης και στις αξίες της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας και της συλλογικής δράσης στην πρόληψη αυτού. Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα που μπορεί να αφορούν συγγενείς ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.