Skip to main content

Σεμινάριο απευθυνόμενο σε κοινωνικούς επιστήμονες που εργάζονται σε οργανισμούς & συλλόγους της Κοινωνίας των Πολιτών, σε ΜΚΟ και σε κοινωνικούς επιστήμονες που ιδιωτεύουν.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, είναι πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Ανάλογα προγράμματα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και άλλες συμπεριφορικές εξαρτήσεις και των συγγενών τους. Στο πλαίσιο των δράσεων του το πρόγραμμα οργανώνει κύκλο σεμιναρίων για το ζήτημα της εξάρτησης τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε κοινωνικούς επιστήμονες που εργάζονται σε οργανισμούς & συλλόγους της Κοινωνίας των Πολιτών, σε ΜΚΟ και σε κοινωνικούς επιστήμονες που ιδιωτεύουν.

Οι θεματικές που θα καλυφθούν στο σεμινάριο είναι οι εξής:

  • Η φύση του φαινομένου της εξάρτησης
  • Οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης
  • Μεθοδολογίες κινητοποίησης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης καθώς και των συγγενών τους

Θα πραγματοποιηθούν δύο δίωρα σεμινάρια, τα οποία θα γίνουν την Τετάρτη 20/3 και την Τετάρτη 27/3 11:00 – 14:00. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας (Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα) και η συμμετοχή σε αυτά, όπως και σε όλες τις δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα σεμινάρια στα τηλέφωνα του προγράμματος (2410 233332) καθημερινά από τις 9.00 – 20.00 έως την Τρίτη 19/3/24. Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα δοθεί σειρά προτεραιότητας

Πρόσωπο Επικοινωνίας: Κώστας Γκαϊφύλλιας – 2410 233332

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.