Skip to main content

Μια επιστημονική συζήτηση του Φοίβου Ζαφειρίδη με τον Αμερικανό εξαρτησιολόγο William White για τα αίτια των εξαρτήσεων, τις προϋποθέσεις και την ιστορία των θεσμών απεξάρτησης στο δυτικό κόσμο και την Ελλάδα.

Ο William White είναι επίτιμος ανώτερος σύμβουλος έρευνας στο Σύστημα Υγείας του Chestnut/Ιδρυμα Lighthouse και τ. πρόεδρος του συμβουλίου της Ενωσης Κοινοτήτων Ανάρρωσης. Απασχολήθηκε στο πεδίο των εξαρτήσεων από το 1969 ως streetworker, σύμβουλος, διευθυντής κλινικής, ερευνητής αλλά και ως εκπαιδευτής και σύμβουλος σε διάφορες χώρες. Εχει συγγράψει μόνος ή μαζί με άλλους περισσότερα από 400 άρθρα, μονογραφίες, ερευνητικές αναφορές, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους καθώς και 20 βιβλία.

Το έργο του Slaying the Dragon: The History of Addiction Treatment and Recovery in America αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία για την ανάρρωση από την εξάρτηση.

Ο Φοίβος Ζαφειρίδης είναι ψυχίατρος, ειδικευμένος στην κοινωνική ψυχιατρική και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Το 1983 ίδρυσε τη Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη» και το 1987 το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.). Από το 1995 έως το 2013 δίδαξε ψυχολογία των εξαρτήσεων και ανθρωπιστική ψυχολογία/ψυχοθεραπεία ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής. Την ίδια περίοδο ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα των Εξαρτήσεων του ίδιου πανεπιστημίου, που λειτούργησε μέχρι το 2013.

Από το 2001 έως σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο

Η Πέννυ Τομπρή διαβάζει το βιβλίο στη ραδιοφωνική εκπομπή “Υλικό Ονείρων” της ΕΡΤ3.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.