Skip to main content

Ο Richard Wilkinson είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham, επίτιμος καθηγητής στο University College του Λονδίνου και επίτιμος επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του York.

Από τη δεκαετία του ’70 ερευνά τις διαφορές των κοινωνικών τάξεων στην υγεία, τους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας και τις επιπτώσεις της εισοδηματικής ανισότητας στην υγεία και την κοινωνία. Έχει συγγράψει εκατοντάδες ερευνητικά άρθρα, κεφάλαια και βιβλία, αρκετά από αυτά με τη συνάδελφο και σύντροφό του, Kate Pickett.

Το 1976 ο Wilkinson συγκλονισμένος από την έκταση των ανισοτήτων στην υγεία έγραψε ένα άρθρο σε εφημερίδα απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι προΐστατο της μεγαλύτερης κοινωνικής ανισότητας που έχει καταγραφεί ποτέ στην υγεία και απαιτώντας να οργανώσει επείγουσα έρευνα.

Αυτό οδήγησε στη σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία 3 χρόνια μετά συνέταξε την “Black Report”, την πρώτη παγκοσμίως κυβερνητική έκθεση για τις ανισότητες στην υγεία. Η δημοσίευσή της αποτέλεσε το αρχικό ερέθισμα για τη σύγχρονη έρευνα σχετικά με τις ανισότητες στην υγεία και τους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας σε όλο τον κόσμο.

Είναι ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο The Spirit Level που συνέγραψε με την Kate Pickett το 2009. Στο βιβλίο υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες με πιο ίση κατανομή των εισοδημάτων έχουν καλύτερη υγεία, λιγότερα κοινωνικά προβλήματα, όπως η βία, η κατάχρηση ναρκωτικών, οι γεννήσεις εφήβων, οι ψυχικές ασθένειες, η παχυσαρκία και είναι πιο συνεκτικές από εκείνες στις οποίες το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι μεγαλύτερο.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.