Skip to main content

Τι απαντήσεις μας δίνει η νευροεπιστήμη για το ποιος άνθρωπος θα αποκτήσει πρόβλημα εθισμού και ποιος όχι; Μπορούν οι σύγχρονες νευροεπιστημονικές έρευνες να απαντήσουν στο πώς ένας εξαρτημένος ξεπερνά το πρόβλημά του;

Ο Stanton Peele σχολιάζει τα πολυδιαφημισμένα συμπεράσματα της νευροεπιστήμης για τη φύση του εθισμού και τη σύνδεσή του με την εγκεφαλική λειτουργία.

Ο Peele είναι ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής, νομικός και συγγραφέας βιβλίων και άρθρων με θέμα τον αλκοολισμό, τον εθισμό και τη θεραπεία του εθισμού. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εξαρτησιολόγους, που θέτει ριζοσπαστικές ιδέες στη θεώρηση της αιτιοπαθογένειας και της θεραπείας του εθισμού. Το βιβλίο του Diseasing of America είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτικά βιβλία του πεδίου των εξαρτήσεων.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.