Skip to main content

Σε συνεργασία με πολίτες, συλλογικότητες, σχολεία και φορείς πραγματοποιούμε δράσεις αλληλεγγύης ή πρόληψης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες. Οι δράσεις προκύπτουν κατά κύριο λόγο από αιτήματα, ανάγκες ή προβλήματα που η ίδια η τοπική κοινότητα εκφράζει, αλλά και από δικές μας προτάσεις με βάση τις ανάγκες που αφουγκραζόμαστε κατά την επαφή μας με την τοπική κοινωνία. Βασική αρχή των δράσεων είναι η συνδιαμόρφωσή τους με τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές, δηλαδή ο από κοινού σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγησή τους. Ως αποτέλεσμα, οι δράσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέσα στην τοπική κοινωνία, μαζί με την τοπική κοινωνία, με αποδέκτη του οφέλους που προκύπτει απ’ αυτές, την ίδια την τοπική κοινωνία. Ευνόητο είναι ότι λαμβάνουν υπόψη τα συγκεκριμένα τοπικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε κοινότητας. Πεδία δραστηριοποίησης αποτελούν η κοινωνική προσφορά, η τέχνη, ο πολιτισμός, η οικολογία, ο αθλητισμός, η τοπική ανάπτυξη κ.α.

Βασικοί στόχοι των δράσεων αυτών είναι:

  • Η πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
  • Η προαγωγή της ιδέας της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και η εκπαίδευση στην πρακτική εφαρμογή της.
  • Η συνάντηση του εξαρτημένου με την τοπική κοινωνία εκ νέου και με άλλους όρους. Μέσα από το κοινό βίωμα και την κοινή δράση αίρονται οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που τον συνοδεύουν, καθώς ο ίδιος γίνεται μέρος ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και συμμετέχει στα δρώμενα της πόλης του, αντί να είναι στο περιθώριο.
  • Η δημιουργία χώρων έκφρασης των αναγκών των πολιτών και δικτύων επικοινωνίας ανθρώπων ή/και φορέων με κοινούς προβληματισμούς και κοινούς στόχους.
  • Η κινητοποίηση των πολιτών, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη για ζητήματα που τους αφορούν και να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπισή τους μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και αλληλεγγύης.
  • Η ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινοτήτων τους, ώστε να ενισχυθεί η κριτική σκέψη των ανθρώπων για το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στις ζωές τους.
  • Η προαγωγή αξιών όπως η η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αξίες που αποτελούν αντίβαρο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και συμβάλλουν στην κάλυψη των πραγματικών του αναγκών.