Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων συμμετείχε στην Εβδομάδα Υγείας που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων και πιο συγκεκριμένα στο διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Γνωρίζοντας τον πόνο», το οποίο υλοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου και το Σάββατο 6 Απριλίου 2019.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων διοργάνωσε από κοινού με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας Α.μ.Ε.Α. και Ισότητας και τον ειδικό παθολόγο κ. Κωνσταντίνο Αρχοντάκη μία συζήτηση με τίτλο «Η αξία της αλληλοβοήθειας, της αυτοοργάνωσης και της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου».

Στην συζήτηση συμμετείχε η υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης κ. Κική Δημητριάδου, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε την έννοια της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας και τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει, όταν αξιοποιείται από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ένα κοινό ζήτημα/ πρόβλημα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν μέλη από ομάδες αυτοβοήθειας της πόλης των Χανίων και πιο συγκεκριμένα από την Πρωτοβουλία Γονέων και Φίλων Νέων με Αυτισμό και Νοητική Υστέρηση, από τους Ανώνυμους Υπερφάγους και από την Ομάδα Αυτοβοήθειας Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές. Τα μέλη των ομάδων αυτοβοήθειας πρόσθεσαν πολύ σημαντικές διαστάσεις στη συζήτηση, περιγράφοντας την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στις ομάδες, την βοήθεια που έχουν πάρει από αυτές και τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει.

Μετέπειτα ακολούθησαν η προβολή της ταινίας του κ. Σταύρου Ψυλλάκη «ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας τον χρόνο» και η συζήτηση με τον Σκηνοθέτη. Η προβολή της εν λόγω ταινίας συνέβαλε στην προηγούμενη συζήτηση για τη σημασία της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κοινά βιώματα/ προβλήματα.

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 η υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων κ. Εύη Αδαμοπούλου συμμετείχε στην ημερίδα με τίτλο: «Ο πόνος και οι μορφές του» με μία εισήγηση για τον «Ψυχικό πόνο».

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση και την συνεργασία, καθώς και τον κ. Σταύρο Ψυλλάκη και τα μέλη των ομάδων αυτοβοήθειας, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.