Skip to main content

Σύνοψη

Το παρόν κεφάλαιο αφορά τη δυναμική των ομάδων όπως αυτή προτείνεται από την Ψυχολογία και άλλες κοινωνικές επιστήμες. Ταυτόχρονα επιχειρείται η σύνδεση των παρουσιαζόμενων θεωριών με πρακτικές εφαρμογές που αφορούν την πραγματικότητα της διακυβέρνησης των συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Η σύνδεση αυτή πραγματοποιείται συσχετίζοντας τις θεωρίες της δυναμικής των ομάδων με τις συνεταιριστικές αρχές και τις αρχές της αυτοδιαχείρισης και της αλληλοβοήθειας.

Στις πρώτες ενότητες του κεφαλαίου παρουσιάζονται οι ορισμοί της ομάδας και τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν μια ομάδα από άλλες συλλογικές μορφές. Στη συνέχεια συζητούνται οι όροι δημιουργίας μιας ομάδας και τα στάδια ανάπτυξης και εξέλιξής της, όπως έχουν αποτυπωθεί στη διεθνή έρευνα. Στις επόμενες ενότητες παρουσιάζεται η τρέχουσα γνώση σχετικά με τους ρόλους που μπορεί να υιοθετηθούν από τα μέλη μιας ομάδας, δίνεται έμφαση στα ζητήματα ηγεσίας και στις διαδικασίες επικοινωνίας και των σχέσεων μεταξύ τους, καθώς και στα ζητήματα που αφορούν τη συνοχή των ομάδων.

Οι τελευταίες ενότητες του κεφαλαίου αφορούν τους παράγοντες που διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης ομάδας και τους πιθανούς κινδύνους που αναδύονται. Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συγκρούσεων σε ομαδικά πλαίσια και κυρίως στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Λαϊνάς, Σ. (2023). Δυναμική των ομάδων: Θεωρητικές έννοιες και πρακτικές εφαρμογές στη διακυβέρνηση των συνεταιριστικών εγχειρημάτων [Κεφάλαιο]. Στο Σεργάκη, Π., Κοντογεώργος, Α., Ντρίνιας, Θ., & Λαϊνάς, Σ. 2023. Διακυβέρνηση και Επιχειρηματικότητα Συνεταιριστικών Εγχειρημάτω. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις.

Πηγή

researchgate.net

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.