Skip to main content

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο Φυσικής Δόμησης και Περμακουλτούρας στο Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Μέλη των προγραμμάτων της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τις αρχές της φυσικής δόμησης, δηλαδή παραδοσιακών τεχνικών κατασκευής με φυσικά, ακατέργαστα, επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλώσιμα υλικά όπως το χώμα, η άμμος, ο πηλός, τα άχυρα και τα καλάμια. Πρόκειται για τον αρχαιότερο και πλέον βιοκλιματικό τρόπο δόμησης, στον οποίο αρχίζουν να στρέφονται μεμονομένα άτομα και κοινότητες. Η μηδαμινή περιβαλοντική επιβάρυνση, το χαμηλό οικονομικό κόστος, καθώς και η απουσία υπερεξειδικευμένων γνώσεων στην κατασκευή καθιστούν ιδανική τη μέθοδο για συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να ζήσουν σε αρμονία με το περιβάλλον.

Ο εισηγητής του σεμιναρίου Στάθης Αθανασόπουλος συνέδεσε εύστοχα την αρχιτεκτονική της φυσικής δόμησης με τη φιλοσοφία της περμακουλτούρας, ενός τρόπου ζωής που φέρει τον άνθρωπο σε αρμονία με το περιβάλλον και δημιουργεί προϋποθέσεις αυτάρκειας, δίκαιης κατανομής της γης, της εργασίας και των αγαθών. Η πρακτική εφαρμογή της φιλοσοφίας αυτής αναδεικνύει τις αξίες της συνεργασίας, της αμοιβαιότητας και της αλληλοβοήθειας, αξίες που οφείλουν να βρίσκονται στον πυρήνα της απεξαρτητικής προσπάθειας.

Για τέσσερις ημέρες (29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου) οι συμμετέχοντες-ουσες στο σεμινάριο βίωσαν τη χαρά της κοινοτικής ζωής και της δημιουργίας. Γνώρισαν διαφορετικές τεχνικές φυσικής δόμησης και δημιούργησαν ένα φούρνο και ένα παγκάκι που ομορφαίνουν την αυλή του ξενώνα. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να γευθούμε φαγητά ψημένα στο νέο μας φούρνο! Το σεμινάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ξανά την άνοιξη με νέες κατασκευαστικές ιδέες!

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.