Skip to main content

Οι ιδέες και οι πρακτικές της αυτοδιαχείρισης, της αυτοοργάνωσης και της αλληλοβοήθειας είναι πολύ σημαντικές στα ζητήματα υγείας. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκουν ελπίδα, δρουν συλλογικά και βελτιώνουν τη ζωή τους μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδες αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας. Οι ομάδες αυτοβοήθειας /αλληλοβοήθειας είναι πρωτοβουλίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κοινά ζητήματα υγείας οι οποίοι μέσα από το μοίρασμα των κοινών εμπειριών τους και την αμοιβαία βοήθεια παρέχουν υποστήριξη και ενδυνάμωση σε όσους συμμετέχουν σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» οργανώνουν 2ωρο σεμινάριο με τίτλο «Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας: Μια εναλλακτική πρόταση για την υποστήριξη ανθρώπων με ζητήματα υγείας».

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα εξής:

–       Τι είναι και πώς λειτουργούν οι ομάδες αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και πώς μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με ζητήματα υγείας, όπως η οροθετικότητα;

 

–       Μπορούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα υγείας να βοηθηθούν και να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα;

 

–       Με ποιον τρόπο οι άνθρωποι με ζήτημα υγείας μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδέα της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας προκειμένου να διαχειριστούν το ζήτημά τους;

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ζουν με HIV και έχουν ενδιαφέρον για τις ιδέες αυτές και υπάρχει δυνατότητα μετέπειτα υποστήριξής όσων ενδιαφέρονται να συστήσουν μια ανάλογη ομάδα.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 18:00 στα γραφεία της Θετικής Φωνής,Τσιμισκή 16 και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Το σεμινάριο θα παρουσιάσει η ψυχολόγος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, Κική Δημητριάδου.

Πληροφορίες: 2310500477 (Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας) & 2315 525 020 (Θετική Φωνή)

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.