Skip to main content

Με αφορμή τον τρόπο που προβλήθηκε από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η αποτρόπαια εγκληματική πράξη ενός εξαρτημένου πατέρα με θύμα την τετράχρονη κόρη του, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

Τα σχετικά με το αποτρόπαιο γεγονός ρεπορτάζ συνδέουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την εγκληματική πράξη με την κατάχρηση ναρκωτικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος αναγνώστης ή τηλεθεατής να συναγάγει το λαθεμένο και αντιεπιστημονικό συμπέρασμα ότι η εγκληματική πράξη αποτελεί φυσικό επακόλουθο της χρήσης των ναρκωτικών. Αυτή η αντίληψη είναι όμως εκτός από προκατειλημμένη πέρα για πέρα αντιεπιστημονική. Ούτε με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και έρευνα, αλλά ούτε και από τη μακρόχρονη εμπειρία μας προκύπτει ένας τέτοιος συσχετισμός. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες ή είναι εξαρτημένοι από αυτές, είναι άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες και κατ’ επέκταση συμπεριφέρονται όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία ναρκωτική ουσία της οποίας η λήψη να οδηγεί νομοτελειακά στο έγκλημα.

Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους προκατειλημμένες, εύκολες και επιφανειακές δημοσιογραφικές προσεγγίσεις οδηγούν σε έναν άδικο στιγματισμό που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εξαρτημένων και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό τους αποκλεισμό.

Πρόσωπο επικοινωνίας: Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Δρ. Ψυχολογίας, Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τηλέφωνα: 2821023432,6985128785

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.