Skip to main content

Ξεκίνησε η λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου στο χώρο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, με την αρωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Η σύσταση του Θεατρικού εργαστηρίου πραγματοποιείται ώστε να συναντηθούν με τη θεατρική πράξη κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η θεατρική εμπειρία είναι βιωματική διαδικασία, η οποία εγγράφει τα αποτελέσματά της σε βαθύτερο επίπεδο και αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο προς την προσωπική και ομαδική ανάπτυξη.
Η υποστήριξη της προσπάθειας των πρώην χρηστών να επαναπροσδιορίσουν κομμάτια της ζωής τους μέσα από τη θεατρική τέχνη, λειτουργούν ως θεραπευτικό εργαλείο.
Στη θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε συμμετέχουν 10 πρώην χρήστες-μέλη του προγράμματος και ειδικός συνεργάτης από το προσωπικό, ενώ εμψυχωτής της δράσης είναι ο ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκος Καπέλιος.
Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τον κ. Νίκο Καπέλιο για την υποστήριξη και τη συνεργασία.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.